over mij

Ex-kanker patiënt

Sommige van jullie weten het al en kennen mijn verhaal. Maar niet iedereen en wil graag eens vertellen hoe ik tot het leventje van nu ben gekomen.

in 2006 was ik 19 jaar en wist eigenlijk weinig wat ik wilde in m´n leven. Ik vond alles leuk, maar kon nergens bij blijven qua beroep.

Ik maakte al veel en vaak foto´s en besloot als hobby hier meer mee te gaan doen. Ik kocht een camera en was veel buiten om alles vest te leggen.

En ineens storte mijn wereld in.. Ik was al een tijdje ziek en besloot eindelijk naar de dokter te gaan. op 3 November 2006 kreeg ik te horen dat ik kanker had. Lymfklierkanker. Dan stort je wereld in. Je ben nog maar een kind in principe en ineens moet je nadenken over de dood. Over je haar, of je later kinderen wil, of er wel een later zal zijn.

Tijdens mijn chemokuren ben ik nog meer gaan richten op fotografie, op digitale kunst in bijna alle vormen. En besloot ik een opleiding te gaan doen op het Grafisch Lyceum Rotterdam. Ik was 1 van de 500 toegelate scholieren in 2007 voor Mediavormgeven. Daarvan was ik 1 van de 10 die direct na thuis examen en examen opdrachten op school toegelaten was. ( Dit hoorde ik achteraf pas). Dit alles terwijl ik mijn thuis opdacht maakte vanaf mijn relax stoel bij de Dagbehandeling voor mijn Chemokuren.

Op Vrijdag 13 April 2007 was er op mijn petscan niks meer te zien van kankercellen en zijn ze de behandeling gaan afbouwen.
De zomer van 2007 begon ik aan mijn opleiding. Ik was er als een vis in het water, alleen mijn lichaam wilde vaak niet. De opdrachten die mij lukte te maken, veelal thuis, kreeg ik alleen maar 8en en 9ens voor, maar ik moest helaas het eerste jaar overdoen. Dit mocht met hoge uitzondering. Maar ook toen ik het 2e lesjaar inging (na 2 jaar het eerste lesjaar gedan te hebben) bleef ik lichamelijk achter en kon niet voldoende aanwezig zijn. Hierdoor hebben ze moeten beslissen mijn plekje aan iemand anders te geven. Het grafisch lyceum heeft maar een bepaalt aantal plekken namelijk per jaar.

Ik vond het vreselijk. Ik verloor de droom die ik tijdens mijn kanker had. In die jaren was ik naast de studie ook bezig met mijn fotografie en had dankzij een toenmalig vriendje een studio ruimte en mijn fotostudio ging als een gek. Ook die heb ik op een lager pitje moeten zetten, maar heb ik wel door kunnen blijven doen. Tot op de dag van vandaag.

Helaas ben ik al die jaren blijven kwakkelen met mijn gezondheid en langzaam een flinke depressie opgebouwd. Deze is pas in 2019 aan het licht gekomen.

Al die tijd ben ik lekker met mijn fotostudio bezig geweest welke ik aan huis had. In de tussentijd een prachtige vent gevonden en daarmee een prachtige zoon gemaakt. Iets wat ik in 2006/2007 niet had kunnen denken. 6 Mei 2016 is mijn zoon geboren. Iets minder dan 10 jaar nadat ik ziek bleek te zijn.

Helaas is mijn schoonmoeder in 2013 prooi gevallen aan longkanker en heeft het gevecht niet overleefd. Ook mijn eigen moeder is in 2019 prooi gevallen aan kanker. Niercelkanker. Zij is op dit moment nog flink aan het vechten, maar weet dat ze het gevecht gaat verliezen. Die rot ziekte! Maar wat ik echt heel erg goed weet, door eigen ervaring, is dat je als je als kind ziek word, jong of oud, je leven veranderd. Je bent geen kind meer, ook al zegt je leeftijd anders.

Toen ik 19 was viel ik in de praktijk niet meer onder Kika, maar ben altijd zeer begaan ermee geweest, omdat ik zelf heb gemerkt wat kanker met je doet. Ook al overleef je het, het blijft altijd onderdeel van je. Het maakt je tot wie je ben. maar ook al win je het, je zal nooit een onbevlogen jeugd hebben.

Mede hierdoor heb ik besloten dat ik vanaf heden van elke Digital Artwork die besteld word, €1 naar Kika gaat. Omdat zoals de Digital Artworks eigenlijk al doen, elk kind het verdiend om even zonder zorgen te leven. Om even plezier te hebben. Even verkleden, even op een draak kunnen rijden, of op een olifant, of een kikker. Of een Eenhoorn. Of zelfs even Harry Potter zijn of Elsa van Frozen. Een digital Artwork staat in mijn ogen voor even in een fantasie wereld zijn, en wie verdient dat meer, dan een kindje die kanker heeft, die ongeneeslijk ziek is?

Help mee, en bestel een prachtige Digital Artwork voor jouw kindje en doneer daarmee geld voor Kika.

Meer informatie over mijn Digital Artworks vind je HIER.

Liefs Gertrude Goené

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *